Facebook Instagram

Nyheter

Renberg og Sandvik gjester programarbeidet for Bjørnsonfestivalen 2023

Forfatter Tore Renberg og journalist Hilde Sandvik er invitert til å skape arrangementsinnhold til årets festivalprogram. Temavalgene de har gjort strekker seg fra historiske romaner, via utroskap og krigshistorie til endetidstegn i samtiden, med litterære og musikalske gjester, filmvisninger, gode samtaler, elevbokbad og festforestilling.

Tore Renberg er en av Norges mest leste og anerkjente forfattere, og han er bokaktuell i høst med sin første historiske roman: Lungeflyteprøven.

- Renberg har vært en venn av Bjørnsonfestivalen i en årrekke, og var et helt naturlig valg som gjestekurator for skjønnlitteratur. I tillegg til å representere sitt eget bunnsolide og varierte kunstnerskap, har han et sterkt samfunnsengasjement og skaper fellesskap omkring det å lese og å være interessert i bøker som vi setter stor pris på, sier Johild Kosberg Bredin, festivalsjef i Bjørnsonfestivalen.

 Hilde Sandvik er for tiden kanskje mest kjent som programleder for podcasten Norsken, svensken og dansken, hun er journalist, programleder og tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

 -Med sitt skarpe blikk på samfunnet presenterer hun originale og tankevekkende vinklinger som vi gjerne gir en scene, og det var en stor glede å få positivt svar fra en slik kapasitet, sier festivalsjefen.

 -Tidligere har vi jobbet i et programråd der vi har diskutert oss gjennom alle programpostene mer eller mindre i samlet tropp. I år har i tillegg gjestekuratorene våre fått frie tøyler innenfor et fastsatt antall arrangement. Det har vært spennende å se hvilke valg de har tatt og hvilke tema de interesserer seg for når de kan velge fritt. Vi vil gjerne fortsette med denne varianten av programarbeidet i et par år, og så får vi se hvilke erfaringer både vi, gjestene våre og publikum har fått.

Hilde Sandvik har laget en tematisk arrangementsklynge med tittelen Verdens undergang - eller bare en liten dupp? Her har hun satt sammen følgende arrangement og gjester:

Apokalypse nå? - En thriller om evangelisk kristne og amerikansk politikk

De tror nedtellingen til dommedag har begynt, snakker om Jesus og sverd i samme setning og forbereder seg til hellig krig. Den politiske thriller-dokumentaren Praying for Armageddon følger amerikanske evangelisk kristne menigheter og pastorer som ber om at den siste krigen må komme og forbereder Jesu gjenkomst. Midt i bildet er Israel og Palestina og en skjør verdensorden.
Har filmregissør Tonje Hessen Schei selv blitt dommedagsprofet etter å ha laget film? Det får vi vite når hun møter redaktør Vebjørn Selbekk, og journalist og forfatter Lasse Josephsen. Tonje Hessen Schei står bak de kritikerroste filmene iHUMAN og Drone, Lasse Josephsen er en av landets fremste eksperter på ekstremistiske nettforumer og subkulturer på nett, og Vebjørn Selbekk er redaktør for avisa Dagen og er en kjent samfunnsdebattant og journalist.
Samtaleleder er Hilde Sandvik.

Arvesynden - Kan man elske besteforeldre som var landssvikere?

Moldenseren Heming Gujord har forsket på antisemittisme og litteratur i mer enn 25 år. At hans egen bestefar, Gunder Gujord, var medlem i Nasjonal Samling hadde han ingen anelse om - helt til han så skålen hjemme hos bestemor med et hakekors under. Boken Skåla er hans sorgprosess og forsøk på å forstå den bestefaren han hadde sett opp til hele sitt liv.
Oline Stig, svensk, forfatter, bosatt i København, skriver også om dette ubehandlede såret i den norske historien i romanen Drøbak 1947. Også hennes norske besteforeldre var medlem i NS.
De deler historie med moderator Hilde Sandvik, som siden hun var barn har grunnet over tausheten rundt hennes egen farfar som satt inne på vann og brød etter krigen: Hvorfor valgte besteforeldrene feil side? Hva kan vi lære? Og hva er tilgivelse?

Kvinner på randen

Den kritikerroste krimforfatteren Grethe Bøe skriver frem storpolitiske skrekkscenarier før de skjer. En av kvinnene hun inspireres aller mest av er den internasjonalt anerkjente kinesiske forfatteren Xinran og hennes måte å gripe de store geopolitiske spørsmålene gjennom enkeltskjebners liv.

Xinran begynte å jobbe i kinesisk radio i 1980-årene i Nanjing, og ble en av Kinas mest fremgangsrike journalister. I 2002 debuterte hun som forfatter med boken The Good Women of China. Siden har hun skrevet en rekke bestselgere. Hun skriver jevnlig i blant annet The Spectator og Guardian.

For første gang møtes de på samme scene. Hilde Sandvik stiller dem spørsmålet: Hvordan møter de en verden på randen?

Far og sønn og en gjest

Runar Gudnason har herjet på scenene som "Sjef R" og "Torstein HYL" med rap-gruppa Side Brok. Men i år kom han med dokumentarfilmen Eg har ord som setter både sjefen og hylet i et annet lys. Hva vart det egentlig som fikk Runar til å reise fra Danmark og skape sine alter ego i Norge? Det handler om musikk, ensomhet, kunsten å være mann.. Og det handler om far og sønn Runar og Sigurd som i et nydelig og skjørt øyeblikk i filmen skaper musikk sammen mens de prøver å lete seg frem til ordene.
I Molde møtes far og sønn på scenen sammen med Yousef Hadaoui og Hilde Sandvik. Yousef Hadaoui er komiker kjent fra bl.a. NRK-programmene Satiriks, Svart humor og 71 grader nord. Han er oppvokst på Bøler i Oslo med en far som elsker Fleksnes. Hans mål var å imponere faren, da han entret den norske humorscenen. Dette skriver han om i boken Pappa elsker Fleksnes. Sammen utforsker panelet både musikken og den utskjelte og omdiskuterte mannsrollen. Er den så vanskelig som man får inntrykk av i mediedebatten?

Helt normal utroskap - eller farlig begjær?

Det skrives om i avisene, drøftes i sladderspaltene, man frykter det og trekkes mot det. Er utroskap er det siste tabu eller helt normalt? Og er det verdens undergang? Dette spørsmålet har forfatter og NRK-kommentator Inger Merete Hobbelstad tumlet med i en årrekke. Etter en rekke bakgrunnssamtaler med folk som har vært utro eller blitt bedradd, skriver hun bok. Midt i skriveprosessen møter hun hele Norges parterapeut Sissel Gran og journalist Hilde Sandvik til samtale.

Tore Renberg har valgt ut følgende arrangement og gjester:

 Leseforeningen Live I & II: Skjønnlitteraturen og historien & Musikere og litteratur

For Bjørnsonfestivalen 2023 gjenoppliver Tore Renberg det populære tv-pogrammet som gikk hver fredag på NRK2 i 1998 og 1999; Leseforeningen. Her samler Renberg engasjerte og interessante mennesker rundt et bord og diskuterer hva som enn kan ha med litteratur å gjøre.

Overskriften i første programpost er Skjønnlitteraturen og historien, og Tore er nysgjerrig på hvordan forfatterne rundt foreningsbordet går til verks når de står overfor historisk materiale. Hvordan løser de en slik oppgave? Hvor frie stiller de seg? Hva er de spesifikke utfordringene?

Rundt foreningsbordet I: Edvard Hoem, Øyvind Rimbereid og Ingeborg Arvola.

I det andre programmet er overskriften Musikere og litteratur.
Hva leser musikerne våre? Leser de i det hele tatt? Hvordan leser de? Og hva betyr bøkene for dem? Hvilke bøker har gjort sterkest inntrykk?

Rundt foreningsbordet II: Tuva Livsdatter Syvertsen (Valkyrien Allstars), Nils Petter Molvær og Ine Hoem.

Festforestilling med Renberg/Syvertsen/Rimbereid/Lillegraven/Molvær/Raknes

Velkommen til en helt enestående og like annerledes kveld! Tore Renberg har invitert noen favorittmusikere, noen favorittforfattere og gitt dem alle, inklusive seg selv utfordringen: Lag et kjempeband! Lag en kjempekveld! Les! Spill! Så det er det de alle skal gjøre. Sammen.

Medvirkende: Tore Renberg, Øyvind Rimbereid, Ruth Lillegraven, Nils Petter Molvær, Tuva Syvertsen og Steinar Raknes.

De unge leser ikke bøker lenger

Det blir sagt så ofte i dag at ingen leser lenger, især ikke ungdommene våre, ja, de kan omtrent ikke lese. Tore Renberg ønsker å teste ut sannhetsgehalten i dette. Han har utfordret elevene ved Molde VGS til å lese hans egen Tollak til Ingeborg og til å bokbade ham, for å sjekke det kritisk lave nivået på dem. Vi får se hvordan dette går!

Lungeflyteprøven

Til sin egen overraskelse har Tore Renberg skrevet en historisk roman!
Vinteren 2018 snublet han over et materiale som var så fascinerende at han la ut på en litterær reise som brakte ham til 1600-tallet. Her møtte han unge Anna Voigt, en kvinne på 15 år som sto tiltalt for å ha drept sitt nyfødte barn. En slik handling dømtes med døden den gang og tilståelsen måtte oftest frembringes under tortur. Anna Voigt var på vei mot halshugging på markedsplassen men tragedien ble avbrutt av en lege som utførte en eksperimentell medisinsk test: Lungeflyteprøven. Med den, sa legen, kan man redde kvinnens liv, for den kan bevise om barnet var dødt i mors liv, eller hadde pustet i det fri.
Ut fra denne radikale prøven utfoldet det seg en oppsiktsvekkende kamp, hvor fortiden kjempet mot framtiden. Vi befinner oss i Sachsen, i Tyskland, i voldens samfunn, i opplysningstidens spede barndom.

På Bjørnsonfestivalen tar vi turen til barokkens tid sammen med forfatteren av Lungeflyteprøven, samtaleleder Hilde Sandvik og Stavanger Barokkensemble.

Flere gjester og de første billettene klare til årets festival!

Foto: Jørgen Nordby

Nye gjester er klare til Bjørnsonfestivalen 2023:

Vi gjenopptar tradisjonen med Litteraturcruise på Eikesdalsvatnet, og det er en glede å presentere Edvard og Ine Hoem i de nydelige naturomgivelsene i Nesset søndag 10.9.23.

Mer informasjon finner dere her.

NB! Festivalpass gjelder ikke til Litteraturcruiset.

Stort internasjonalt samarbeidsprosjekt:

Likevel synger de” med Mansur Rajih - resitasjon, Liv Runesdatter (vokal), Ahmad Al-Khatib (oud), Torben Snekkestad (saksofon og klarinett), Youssuf Hbeish (perkusjonist), Harpreet Bansal (fiolin) og Svante Henryson (cello).

Journalist og kommentator i VG Yngve Kvistad, NRKs korrespondent Gry Blekastad Almås og forfatter, journalist i Klassekampen og sakprosaforfatter Yohan Shanmugaratnam skal diskutere “Status Storbritannia”.

Raumabandet Ogras og forfatter og folklorist Thor Gotaas har premiere på prosjektet “Folkpunk og punka folk!”

Arne Ruset, Geir Selbæk, Råkhaugen dagsenters demenskor Kor Kjekt og Sandra Lillebø deltar på arrangementet “Diktning og demens”.

Midt-Østenforsker og forfatterJon Nordenson og professor, forsker og historiker Hilde Henriksen Waage samtaler om “Konflikter og stormaktspolitikk i Midt-Østen”.

Filosof Einar Duenger Bøhn deltar i arrangementet “Maskiner som tenker” med Inga Strümke

Samfunnsredaktør i E24 og tidligere politiker Torbjørn Røe Isaksen skal lede samtalen med forfatterne Lena Andersson og Anne Holt, samt med forfatter Lena Lindgren i arrangementet “Ekko og algoritmene”.

Henrik Thune - statsviter, utenrikspolitisk forsker, skribent og tidligere diplomat, samt bokaktuell med “Strengt fortrolig”, Dag Nylander - jurist og diplomat og aktuell med boka “Ut av jungelen” om fredsprosessen i Colombia tar sammen med journalist og forfatter Sten Inge Jørgensen for seg temaet “Hvordan skape fred?”


Før påske ble det kjent at Anne Holt, Ingeborg Arvola, Brynjulf Jung Tjønn, Lars Elling, Ghulam Abbas, Lena Lindgren, Inga Strümke og Lena Andersson gjester årets festival.


Festivalarrangement i billettsalg nå:

Premiere: Folkpunk og punka folk!

Et konsertforedrag med Thor Gotaas og Ogras.

Bandet Ogras har i en årrekke turnert landet rundt med sin energiske folkpunk og et tekstunivers snurrende rundt sirkus, vagabonder, blod, svette og overtro. Noen av låtene er direkte inspirert av personer fra Thor Gotaas dokumentariske bøker.

Folklorist og forfatter Thor Gotaas Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også av de som beveger seg mye, enten som levevei eller på fritiden. Denne interessen har blant annet resultert i mange bøker om skiløpere, landstrykere, tatere, sjømenn og løpere. Han er også veldig opptatt av lokalhistorie. Ved utgangen av 2022 har han skrevet 45 bøker, og hans fartsfylte foredrag passer perfekt sammen med heftig livemusikk.

Når Ogras og Thor Gotaas entrer scenen sammen, vil du for første gang få en helt spesiell aften i outsidernes tegn. Gjennom musikk og ord blir du kjent med Ørkenen Sur, Tatere, Loffere og andre skjebner på siden av samfunnet. 

Likevel synger de

“Dette er verda. Vakrare enn det me likar å vita, og meir skjør, skjørare enn det me tåler”

Mansur Rajih og Liv Runesdatters samarbeid strekker seg over ti år, og Livs musikk til Mansurs poesi er formidlet gjennom ca 350 konserter i Europa, Midtøsten og i Kaukasus, i samarbeid med musikere fra Azerbadsjan, Syria, Iran, Baluchistan, Palestina, Libanon og Norge.

I “Likevel synger de” skapes et musikalsk univers der rytmiske, harmoniske strukturer og ornamentikk fra det osmanske riket, møter beslektede harmoniske strukturer fra den folkemusikalske haugianer-tradisjonen i Vestfold.

Forfatter Mansur Rajih og oud-mester Ahmad Al Khatib er to viktige og innsiktsfulle kunstneriske stemmer, med livshistorier, kvalitet og skaperkraft som gir gjenklang over store deler av den arabiske verden. De lever begge i eksil, i henholdsvis Stavanger og Gøteborg. Liv Runesdatters omfavnsrike og kritikerroste karriere som sanger og komponist, strekker seg over 25 år. Hun turnerer over store deler av verden, og har samarbeidet med kunstnere fra mer enn 30 ulike land.

Mansur Rajih kom til Norge fra Jemen som Norges første fribyforfatter for snart 25 år siden. Han har vært politisk fange i 15 år, men ble samtidig omtalt som Jemens nasjonalpoet i moderne tid. Etter løslatelsen har han arbeidet både som poet og menneskerettighetsaktivist, og han har blant annet gitt ut fire kritikerroste diktsamlinger på norsk. Den siste diktsamlingen, «Der trærne sto» utkom høsten 2021.  

Ahmad Al Khatib anses for å være en av verdens tre fremste oudspillere. Han er palestiner, født og oppvokst i en flyktningeleir i Jordan, der familien har vært bosatt siden de ble tvunget på flukt på 60-tallet. Han begynte tidlig å lære oud og etter avsluttede studier flyttet han til Ramallah for å undervise. I 2002 tvang den politiske situasjonen ham til å forlate Palestina og i 2004 bosatte han seg i Sverige hvor han for tiden arbeider som professor og foreleser ved Universitetet i Gøteborg. Han har utgitt mange plater og har turnert i Midtøsten, India, USA, Europa og Brasil.

Konsertforestillingen skal spilles på Bjørnsonfestivalen både i Molde og i Nesset, på Nesset Prestegard.

Medvirkende:

Mansur Rajih - resitasjon

Liv Runesdatter - vokal

Ahmad Al-Khatib - oud

Torben Snekkestad - saksofon og klarinett

Youssuf Hbeish – perkusjonist

Harpreet Bansal - fiolin

Svante Henryson- cello


Hvordan skape fred?

Dag Nylander var Norges spesialutsending til Colombia og ledet det norske teamet som bidro til fredsavtalen mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppen Farc i 2016.

Henrik Thune jobbet som spesialrådgiver i Utenriksdepartementet og var sentral i et hemmelig arbeid med å stoppe bombingen og lage en fredsavtale for Libya i 2011. Nå har begge skrevet bok, og både «Ut av jungelen» (skrevet sammen med Tove Gravdal) og «Strengt fortrolig» er thrillere fra virkeligheten som gir et sjeldent innblikk i det dramatiske og krevende arbeidet med å stoppe en krig.

Leseren er med på helikopterturer til geriljaområder i Colombia og til Tripoli når diktator Gaddafis sønn får vite at Libya skal bli bombet.

På Bjørnsonfestivalen møtes Dag Nylander og Henrik Thune til samtale om hvordan norsk fredsdiplomati fungerer i praksis, hva som skal til for å skape fred, og hva de tenker om krigen i Ukraina.

Samtalen ledes av Sten Inge Jørgensen, utenriksjournalist i Morgenbladet. 


Makt, konspirasjoner og Palme-mordet

I Lena Anderssons siste roman «Koryfeene. En konspirasjonsroman», får journalisten Roger Lilja i oppdrag å skrive om det tretti år gamle drapet på landets statsminister. Han ble skutt på åpen gate, men mordet forblir både uløst og et åpent sår i samfunnet. Statsministeren het Carl Stjärne, men for leseren blir det raskt klart at her dikter forfatteren rundt drapet på Olof Palme.

Lena Andersson er en av Sveriges ledende og skarpeste romanforfattere og samfunnsdebattanter og skriver både lekent og spekulativt om etterforskningen og om makt og sammensvergelser blant politikere, pressefolk og politi som vil tåkelegge og kontrollere situasjonen. På Bjørnsonfestivalen møter hun Sten Inge Jørgensen, journalist i Morgenbladet, til en samtale om makt, konspirasjoner og sin langvarige interesse for Palme-mordet. 


Maskiner som tenker

Kunstig intelligens (KI) vil revolusjonere hverdagen vår, hevdes det, og etter at selskapet OpenAI slapp chatroboten ChatGPT i fjor, har diskusjonene rundt teknologien virkelig fått vind i seilene. Hvordan fungerer egentlig KI og hvilke konkrete konsekvenser av teknologien vil vi se i årene som kommer? Hva er positivt, og hva er negativt? Hvordan skal vi møte KI - risikerer vi å miste kontroll når teknologien ofte løper foran jussen?

På festivalen møtes Inga Strümke og Einar Duenger Bøhn til en samtale om disse og andre spørsmål knyttet til kunstig intelligens. Inge Strümke kom i vår ut med boka «Maskiner som tenker», har en doktorgrad i partikkelfysikk og forsker på kunstig intelligens ved NTNU. Einar Duenger Bøhn er professor i filosofi ved Universitetet i Agder, har skrevet «Teknologiens filososfi» og er medlem av Center of Artificial Intelligence Research.

Konflikter og stormaktspolitikk i Midtøsten 

Opptøyer og henrettelser i Iran. Store spenninger i Israel-Palestina-konflikten. Økonomisk krise i Libanon. Syria og Yemen i knestående etter mange år med krig. Umenneskelig kvinneundertrykkelse av Taliban i Afghanistan.

Det er langt mellom lyspunktene i Midtøsten, og uro, brutale regimer, maktkamp og mangel på viktige sivile institusjoner preger regionen. Finnes det noen fellesnevnere som kan forklare noe av det dystre bilde? Hvilken rolle spiller stormaktspolitikken, og hvilke er de viktigste årsakene til at det er så vanskelig å skape stabilitet og bedre liv for folk?

Hilde Henriksen Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo, og Jon Nordenson har doktorgrad i arabisk og jobber som landrådgiver for Midtøsten i Landinfo. Begge har gitt ut flere bøker fra Midtøsten og møtes for å snakke om de historiske årsakene til de de stadige konfliktene og usikkerheten i området. 


Tolv utemte hester

Anne Holt er en leserfavoritt og har solgt nærmere tolv millioner bøker på verdensbasis. Hun er mest kjent for krimromanene med politietterforsker Hanne Wilhelmsen i hovedrollen, og i år er det tretti år siden den første boka, «Blind gudinne», kom ut.

Snart kommer bok nummer tolv, og i «Tolv utemte hester» er Hanne Wilhelmsens liv er i ferd med å gå i oppløsning. Hun jobber innbitt både for å redde familien og for å løse sitt livs viktigste drapsgåte.

Anne Holt skriver krim preget av stor kunnskap om både dramaturgi, politiarbeid og samfunnet vårt. På festivalen snakker hun om den nye romanen, hvordan hun konstruerer plottene sine, livet med Hanne Wilhelmsen og hvordan hun bruker kriminallitteraturen til å rette søkelys mot viktige temaer i samtiden.


Demens og diktning

Hvordan lever man med en demenssykdom? Hva innebærer det å bli rammet av en slik diagnose? Hvordan forholder man seg til demens, som pasient, eller som pårørende.

I Arne Rusets roman “Eg kom ikkje heim før det vart natt” møter vi Agnar Heimlund. Han har fått en demenssykdom. En dag hører han The Dubliners framføre en sang på radioen, og legger ut på en mangfoldig reise.

I sakprosaboken "Demens" presenterer  professor Geir Selbæk ny kunnskap om hvordan demenssykdommer kan forebygges, forhindres og bremses. Forfatteren presenterer kjennetegn ved de ulike demenssykdommene og redegjør for hvordan diagnosen blir stilt.

Møt de to forfatterne til samtale om demens i liv og diktning. I tillegg opptrer Råkhaugen demenskor “Kor kjekt" på scenen. Samtalen ledes av Sandra Lillebø

Vil du være frivillig på Bjørnsonfestivalen 2023?

Vi er utrolig takknemlige for vår frivillige og dyktige stab, og nå åpner vi for registrering til Bjørnsonfestivalen 2023!

Både nye og tidligere frivillige i Molde og Nesset skal registrere seg slik at vi får alle inn i informasjonsflyten før, under og etter festivalen.

Påmeldingsfrist er 1.8.23.

Mer informasjon om fellesmøter og planer framover vil komme etter påske.

Hjertelig velkommen som frivillig i 2023!



Lesetips til påsken - Gjester til årets festivaluke!

Lesetips til påsken og navn på festivalgjester!

Ønsker du lesetips til påskeferien?

Bjørnsonfestivalen slipper de første festivalgjestene og planlegger samtaler om kunstig intelligens, fra kriminalitet til et vanlig liv, Palme-mordet, utenforskap, å dyrke seg selv og kjærlighet.  

Påskeferien står snart for døra, og for mange betyr fridagene kjærkommen tid til å lese og slappe av.
- Nå er det bare å fylle påskeegget og bruke ferien til å lese seg opp på forfattere som kommer til Molde i september! Foreløpig er bare noen av de bortimot hundre gjestene som skal på plass klare, men vi gleder oss virkelig til å ta imot disse gjestene. Selv om det er stor variasjon i tematikken de tar opp, skriver alle svært lesverdig og godt om viktige og aktuelle problemstillinger, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin og kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga.

Det er ennå en stund til de første billettene legges ut 27. april, men festivalpassene er i salg.

Disse gjestene er noen av dem du kan møte i Molde og Nesset 6.-10. september, og her får du lesetips fra deres penn:  

Skjønnlitteratur:

Anne Holt – «Det ellevte manus»
La Anne Holt være årets påskekrimforfatter! I år er det nemlig tretti år siden den første boka om politietterforsker Hanne Wilhelmsen kom ut. Siden den gang har Anne Holt blitt en av våre fremste og mest populære krimforfattere og har solgt mer enn 12 millioner bøker på verdensbasis.
Den siste romanen hennes «Det ellevte manus» foregår i et covidnedstengt Norge. Forlagsbransjen, funnet av en ansiktsløs kvinne og et forsvunnet manus står sentralt, og plottet er utrolig oppfinnsomt og velskrevet. Rundt festivaltider kommer Anne Holt dessuten med en ny Hanne Wilhelmsen-roman som har tittelen «Tolv utemte hester».

Ingeborg Arvola – «Kniven i ilden»
De som liker historiske romaner kan glede seg over Ingeborg Arvolas «Kniven i ilden. Sanger fra ishavet». Boka har vært en bestselger i månedsvis i tillegg til at forfatteren mottok den gjeve Brageprisen for romanen. Fortellingen er lagt til Finnmark på midten av 1800-tallet, og hovedpersonen er sterke og egenrådige Brita Caisa Seipajærvi som aldri har vært gift, men som har to sønner med to ulike menn. Hun vil begynne et nytt liv uten skam i et nytt land, og går på ski den lange veien fra Finland til Norge hvor hun slår seg ned. Her er det både lidenskap, kjærlighet, strabaser og konflikter, og Arvola forteller også levende om den kvenske kulturen og en tid i nord som mange av oss vet lite om. For som hun spør: Hvem holdt til i Lappland på disse tider?

Brynjulf Jung Tjønn – «Kvit, norsk mann» og «Kvar dag skal vi vere så modige»
Brynjulf Jung Tjønn har innkassert alt som er av litterære priser de siste årene og har skrevet både voksenromaner, ungdomsromaner og dikt. I fjor kom diktsamlingen «Kvit, norsk mann» - en diktsamling om rasisme og annerledeshet som treffer leseren som en knyttneve i magen. Den siste romanen hans «Kvar dag skal vi vere så modige» er en rørende fortelling om vesle Isak som bor sammen med moren sin. Han må stadig gå ut fordi hun skal hvile, og han må skulke skolen for å ta seg av moren. Roman løfter både frem dem som har det vanskelig, dem vi sjelden ser og dem som bryr seg.  

Lars Elling – «Fyrstene av Finntjern»
Lars Elling er mest kjent som billedkunstner, men i fjor brakdebuterte han som forfatter med «Fyrstene av Finntjern». Boka er en generasjonsfortelling med utgangspunkt i unge Filip som står på randen av et kunstnerliv og bestefaren hans som bor i samme hus. Sentralt i romanen står bestefarens eventyraktige historier fra barndommen på begynnelsen av 1900-tallet om da han og broren ble sendt ut i Nordmarka for å greie seg selv. Der henger de sammen i tykt og tynt, opplever de mest elleville ting, fisker, fanger fugler, massakrere frosker og bor under en presenning. Lars Ellings naturskildringer fra Oslos villmark på begynnelsen av 1900-tallet er både originale og visuelle og viser hvordan en forfatter kan hente inspirasjon fra billedkunsten.

Lena Andersson – «Koryfeene. En konspirasjonsroman»
Lena Andersson er en av Sveriges mest kjente forfattere, kommentatorer og samfunnsdebattanter og kjent for sin skarpe penn og friske analyser. Nylig kom den siste romanen hennes «Koryfeene. En konspirasjonsroman» på norsk. Romanen åpner i nåtid med at journalisten Roger Lilja får i oppdrag å skrive om det tretti år gamle mordet på politikeren Carl Stjärne. Selv om navnene er endret, blir det snart klart hva dette handler om, nemlig Palme-mordet og det svenske nasjonaltraumet som fulgte. Når den unge Carl Stjärne kommer på sporet av en teori som kullkaster den offisielle forklaringen på mordet, er Lena Andersson i gang og dikter fritt og konspiratorisk rundt Palme-mordet, sannhet, løgn, tåkelegging og et ugjennomtrengelig maktapparat.

Sakprosa:
Ghulam Abbas/Kjetil Østli – «Gudfaren. Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen»
Ghulam Abbas er mannen som ledet den såkalte B-gjengen og stadig lå i krig med Young Guns og andre gjengmiljøer. I 2009 ble han dømt til fengsel for organisert kriminalitet, og i dag har han fått livet på rett kjøl og jobber som sosialarbeider i Oslo. Journalisten og forfatteren Kjetil Østli har møtt Ghulam Abbas jevnlig over flere år, og samtalene deres har blitt til boka «Gudfaren. Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen». Der forteller den tidligere gjenglederen om den ville ungdomstiden, pengejag, tyverier og vold, gjengkrig og drapsforsøk og soningen i fengsel. Men ikke minst: Hvordan han kom seg ut av miljøet og etablerte et nytt liv. Han gir et nytt og forfriskende syn på frafall i skolen og hva som trekker enkelte ut i rus, gjenger og kriminalitet. Kort sagt: den vanskelige integreringen – fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.

Lena Lindgren – «Ekko. Et essay om algoritmer og begjær».
Sylskarp samtidsdiagnose
En av de mest omtalte norske bøkene det siste året og en sylskarp samfunnsdiagnose.  Debattredaktøren i Morgenbladet gjør et særdeles velskrevet forsøk på å forstå hvordan den digitale revolusjonen og teknologigigantene har endret verden, politikken og livene våre. Hun tar utgangpunkt i Ekko og Narcissus fra gresk mytologi. Mens Ekko var nymfen som snakket for mye og ble dømt til å bare kunne gjenta det andre sier, ble Narcissus forelsket i seg selv og sitt eget speilbilde. Fra mytologien trekker hun trådene til vår tid med ekkokamre, gjentaking av andre, selvdyrking og jakten på å bli sett. Gir deg garantert mye å tenke på!

Inga Strümke - «Maskiner som tenker»
Mer teknologi! Mange er opptatt av kunstig intelligens og av hvordan samfunnet og fremtiden blir med datamaskiner som kan løse flere og flere oppgaver. I «Maskiner som tenker», skriver Inga Strümke om hvordan vi mennesker jobber for å lage kunstig intelligens, hva kunstig intelligens egentlig er og om vi i det hele tatt kan fatte hva den nye teknologien vil innebære. Inga Strümke har doktorgrad i partikkelfysikk og forsker på kunstig intelligens ved NTNU. Hun er en prisbelønnet formidler, og for mange er hun kjent gjennom sin faste teknologispalte i Morgenbladet og som gjest i programmet Abels tårn på NRK Radio.

Én måned seinere, torsdag 27.4, offentliggjør vi flere forfattere og arrangement, samt at vi åpner for salg av enkeltbilletter til disse arrangementene.

Følg med de neste ukene - vi gleder oss til å fortelle alle programhemmelighetene vi bærer på!

Se hvem som kommer til helårsprogrammet på Plassen våren 2023!

Foredrag om amerikansk politikk, råd og tips til nye fotballtrenere og foreldre til barn i breddefotballen, kvalitetskrim med selveste Karin Fossum, kampen om Dovrefjell med Svein Sæter og en ny samling i det filosofiske hjørnet er blant tilbudene fra Bjørnsonfestivalen våren 2023!

Hele programoversikten og billetter finner dere HER.

Kommende arrangement:

18.4 - Plassen, Storyville – “I det filosofiske hjørnet: Håp og toleranse” med Lars Fr. H Svendsen og Synnøve Haga

25.4 - Plassen, Teatret Vårt - “Matauk i pallekarm” med Maria Berg Hestad

28.4 - Plassen, Teatret Vårt - “DU DRO” med Kjell Erik Strømskag og Endre Ruset

2.5 – Plassen, Storyville - Forfattermøte med Karin FossumSkrivekurs for VOKSNE med Endre Ruset i samarbeid med Molde kulturskole:

Tidligere arrangement:

25.1 – Plassen, Storyville - Hilde Eliassen Restad: “Valg og politikk i USA”

2.2 – Plassen, Storyville – Nina Lykke: «Vi er ikke her for å ha det morsomt»

15.2 - Plassen, Storyville - “Hjelp, jeg har blitt fotballtrener!”

Medvirkende: Tidligere eliteseriespiller og lærer Anders Jacobsen, Arnt Sommerlund (Træff), Jorill Benjaminsen (Rival) og Jon Arne Hoås (MFK)

1.3 - Plassen, Teatret Vårt - Svein Sæter: “Kampen om Dovrefjell”

8.3 - Plassen, Teatret Vårt - Arrangement på Kvinnedagen - MER INFO KOMMER

22.3 - KIRKEFESTUKA - Samarbeid med Molde Domkirke - “Meningen med livet” - Samtalearrangement med Marte Spurkland og Thomas Hylland Eriksen - NB! I Molde Domkirke - GRATIS

27.3 - Plassen, Teatret Vårt - Christian Borch: “Nyhetsliv”

Programmet for Litteraturhus i Møre og Romsdal våren 2023 er klart!

Bibliotekene i fylket er vertskap for et innholdsrikt og variert program gjennom prosjektet Litteraturhus i Møre og Romsdal. I løpet av våren 2023 skal 9 turnéer, 40 arrangement og 10 forfattere møte publikum på Nordmøre og i Romsdal med tema som varierer fra familieforhold, radikalisering, ensomhet, vikingtida, rekorder i dyreverdenen og historien til Vidkun Quisling.

Mer om de ulike produksjonene finner dere her:

Nina Lykke: Vi er ikke her for å ha det morsomt

Nina Lykke har i løpet av de siste årene blitt en av våre mest leste forfattere og kjent for sine morsomme og krasse beskrivelser av den norske samtida. Nå kommer hun til Molde, og i sin siste roman «Vi er ikke her for å ha det morsomt», skriver hun om forfatteren Knut. Han er nærmere seksti enn femti, frustrert over mye og over middagshøyden på de fleste områder. Men så en dag tikker det inn en invitasjon til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Endelig – han er ikke glemt! Alt ligger dessverre til rette for at Knut går bananas, og underveis sparker og slår Nina Lykke humoristisk og treffende til høyre og venstre og treffer både #MeToo-bevegelsen, forfatterstanden, virkelighetslitteraturen, påtrengende sex-fokus, moderne familierelasjoner og mye mer. Og midt oppi det hele står Knut som kanskje bare lurer på hva som er meningen med det hele.

Turné:

30.1.23 Averøy bibliotek, Kårvåg barneskole kl 17:30, programleder Merete Bratsberg Aae - GRATIS

30.1.23 Hustadvika bibliotek, Elnesvågen kl 20:00, programleder Yngve Hustad Reite - GRATIS

31.1.23 Vestnes bibliotek kl 17:30, programleder Yngve Hustad Reite - GRATIS

31.1.23 Rauma bibliotek kl 20:00, programleder Synnøve Haga - GRATIS

1.2.23 Sunndal bibliotek kl 19:00, programleder Synnøve Haga - GRATIS

2.2.23 Aukra bibliotek kl 17:30, programleder Endre Ruset - GRATIS

2.2.23 Storyville, Plassen. Bjørnsonfestivalens helårsprogram kl 20:00, programleder Endre Ruset

BILLETTER 2.2. HER

«Den andre» - med Kristin Solberg

Kristin Solberg er kjent for mange som NRK-journalist og tidligere Midtøstenkorrespondent. I boka «Den andre», skriver hun om Shezadi Kausar, kjent i det norske islamistmiljøet allerede før hun reiste til Syria og sluttet seg til IS i august 2014. Med seg hadde hun sin ettårige sønn, som døde etter kort tid. Tre år seinere dukket Aisha opp i en kurdisk fangeleir, men hvem er hun egentlig, denne kvinnen som frivillig sluttet seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden? I tre år førte Kristin Solberg samtaler med Aisha - i interneringsleiren i Syria og på hennes illegale telefon skjult for vaktene. Resultatet ble «Den andre» - en viktig fortelling om Aisha, radikalisering, IS og veien fra Norge til Syria.

Turné:

13.2 Hustadvika bibliotek

14.2 Kristiansund bibliotek

15.2 Aukra bibliotek

Turné:

Uke 9 Sunndal bibliotek

bokSTAV - kunst for små barn 1-8 år.

Billedkunstner Sissel Stangenes

bokSTAV er en utstilling som tar utgangspunkt i små barns undring og sansing gjennom det taktile, det visuelle, auditive og det logiske. Prosjektet åpner for læring gjennom lek og utforsking av bokstavene som form og objekt.

bokSTAV handler om det skrivende og lesende menneske. Det er en refleksjon over bokstaven gjennom lek, fantasi og opplevelse. For et barn som ikke kan lese er bokstaven abstrakt form og lyd. Etter hvert setter barnet alt inn i en større sammenheng som gir mening, og starter prosessen med å lære å lese, gjennom lyd, form og staving.

bokSTAV visualiserer bokstaven og boka som 3D kunstobjekt. Bokstaver skjæres til og formes i ulike husmoduler som monteres som på gulvet og blir til en installasjon som barn kan sanse, krype, gå, stå og bevege seg i. Et eget 3D bokstavspill følger med prosjektet der barna kan bygge egne ord.
Sissel gjennomfører formidlingsøkter for barna, 2 pr dag, på monteringsdagen og det samme på nedmonteringsdagen. Utstillingen kan gjerne stå på biblioteket i opptil to uker eller etter avtale. Biblioteket organiserer formidlingsøktene gjennom påmelding fra barnehager/småtrinnet. Maks antall pr økt er 15-20 barn.

Fra bittelite til kjempestort: Dyrenes rekordbok

Naturen er full av fantastiske dyr som er eksperter på de rareste ting. I den gjennomillustrerte faktaboka Dyrenes rekordbok møter du verdensmestere i alle slags kategorier. 

Du får vite hvem som hopper høyest, løper raskest, er tyngst og størst og minst. Og så får du vite masse annet rart om hvordan dyr sover, tisser, svetter og roper!

Søstrene Katharina og Linnea Vestre har jobbet sammen for å samle og presentere alle disse fantastiske rekordene om de mange ulike dyrene som finnes på jorda vår.

Målgruppe: Barn fra 4-8 år i følge med voksne

Turnétilbud kveldstid:

13.3 Nesset bibliotek

14.3 Molde bibliotek

15.3 Surnadal bibliotek

16.3 Kristiansund bibliotek

«Quislings koffert» – med Trude Lorentzen


Med en brun lærkoffert i hånden dro Vidkun Quisling til Ukraina for å redde menneskeliv – og siden til Adolf Hitler i Berlin, inn i forræderiet. Da Trude Lorentzen fikk kjøpt landssvikerens koffert starter en medrivende detektivjakt gjennom tiden. Hvem var mannen som ville være Norges egen nazidiktator? Hvorfor reiste han inn i landssviket? Alt, har kofferten hans sett. Kannibalisme. Flerkoneri. Til sammen elleve besøk hos Der Führer. Og hvem har båret videre på den tunge, brune bagasjen etter ham, helt frem til våre dager? Boka «Quislings koffert» er en uhyggelig aktuell fortelling om å foreta avgjørende valg i historiens veikryss. Boka bygger på podkastsuksessen med samme navn og inneholder hemmeligheter som aldri før er blitt fortalt.

Turné:

19.3 Smøla bibliotek (NB! Søndag)

20.3 Aure bibliotek

21.3 Gjemnes bibliotek kl. 17:30

21.3 Kristiansund bibliotek kl 20:00

Christian Borch - “Nyhetsliv”

I nesten femti år har Christan Borch stått ringside der beslutninger fattes. Nå letter han på sløret og gir leseren innsikt i de like dramatiske som avslørende – og ofte absurde – situasjoner en journalist plassert nær maktens kjerne kan komme bort i. Erfaringene skriver seg fra løpende nærkontakt med så forskjellige prosesser som Solidarnosc i Polen, utviklingen i Israel, nedrustningsforhandlinger, bruk av dødsstraff i Texas, forholdene i og til EU, krig i Afghanistan, USA, Treholt-saken og mye, mye mer. Sentralt står forholdet mellom politisk makt, løgn og fordreide virkelighetsbilder, sosial urettferdighet og viljen til å finne en sannhet i det hele.

Turné:

28.3 Vestnes bibliotek kl 12:00

28.3 Nesset bibliotek kl 19:00

Hilde Østby – «Kart over Ensomheten»

Ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg, og forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er egentlig ensomhet, og stemmer det at vi er mer ensomme enn før? Hilde Østby er idéhistoriker og forfatter og har nylig gitt ut boka «Kart over ensomheten». Der utforsker hun ulike aspekter ved ensomheten og studerer menneskelige relasjoner og vårt forhold til felleskap i detalj. Hun går inn i alt fra Tove Jansons nattafortellinger til aktuell forskning på feltet. Og ensomhet, viser det seg, er kroppens sult etter andre mennesker, hjernens behov for andres bekreftelse, som noe livsviktig, som noe helt livsnødvendig. Ensomheten er med andre ord noe vi må bekjempe i felleskap, til alles beste.

Turné:

24.4 Rauma bibliotek

25.4 Kristiansund bibliotek

Trude Marstein – «Egne barn»

Trude Marstein har mange trofaste lesere og er en mester i å skildre det moderne familielivet. Så også i hennes nye roman «Egne barn». Det er juni, og hovedpersonen Anja og eksmannen Ivar skal møtes til dugnad på torpet i Sverige som de fremdeles eier sammen. Med på turen er også nye kjærester, felles barn og barn fra tidligere, pluss usynlige stesøsken og steforeldre fra svunne tider. Det er duket for familiedrama, og Trude Marstein skriver frem både komiske situasjoner, utbrudd fra barna, livsløgner, drømmer og ambisjoner – alt uten å fordømme. Hun viser igjen sin evne til å fange vår tids livsstilsproblemer og kompliserte familierelasjoner på en måte mange kan kjenne seg igjen i.

Turné:

27.3 Kristiansund bibliotek

28.3 Tingvoll bibliotek

29.3 Molde bibliotek, Storyville

30.3 Smøla bibliotek

Vikingtida med Jan Ove Ekeberg

Vikingtida var tida som forandret Norge for all ettertid. Vi forbinder den ofte med blodige tokt og kongerekka i Snorres kongesagaer, men det var også tida da vi fikk de første byene, de første skrevne lovene og et nytt tankesett med kristendommen. Med romantrilogien «I sverdets tid» og serien «Den siste vikingkongen» har forfatter og tidligere TV2-journalist Jan Ove Ekeberg formidlet fortellinger fra vikingtida til tusenvis av nordmenn. Nå er han aktuell med sakprosautgivelsen «Vikingtiden på 200 sider», og viser hvordan vikingtiden ble en opplysningstid i Norge.

Turné:

24.4 Aure bibliotek

25.4 Surnadal bibliotek

26.4 Sunndal bibliotek

27.4 Tingvoll bibliotek

Litteraturhus i Møre og Romsdal er et samarbeid mellom Nynorsk kultursentrum (Sunnmøre), Bjørnsonfestivalen (Nordmøre/Romsdal), Møre og Romsdal Fylkeskommune og bibliotekene i fylket.

Prosjektet er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune, Fritt Ord, Kulturrådet, Sparebank1 Søre Sunnmøre, Sparebank1 Nordmøre, GassROR IKS, Sparebankstiftelsen SMN, Gjensidigestiftelsen og kommunene i fylket.