Facebook Instagram

Programmet for Litteraturhus i Møre og Romsdal våren 2023 er klart!

Bibliotekene i fylket er vertskap for et innholdsrikt og variert program gjennom prosjektet Litteraturhus i Møre og Romsdal. I løpet av våren 2023 skal 9 turnéer, 40 arrangement og 10 forfattere møte publikum på Nordmøre og i Romsdal med tema som varierer fra familieforhold, radikalisering, ensomhet, vikingtida, rekorder i dyreverdenen og historien til Vidkun Quisling.

Mer om de ulike produksjonene finner dere her:

Nina Lykke: Vi er ikke her for å ha det morsomt

Nina Lykke har i løpet av de siste årene blitt en av våre mest leste forfattere og kjent for sine morsomme og krasse beskrivelser av den norske samtida. Nå kommer hun til Molde, og i sin siste roman «Vi er ikke her for å ha det morsomt», skriver hun om forfatteren Knut. Han er nærmere seksti enn femti, frustrert over mye og over middagshøyden på de fleste områder. Men så en dag tikker det inn en invitasjon til Litteraturfestivalen på Lillehammer. Endelig – han er ikke glemt! Alt ligger dessverre til rette for at Knut går bananas, og underveis sparker og slår Nina Lykke humoristisk og treffende til høyre og venstre og treffer både #MeToo-bevegelsen, forfatterstanden, virkelighetslitteraturen, påtrengende sex-fokus, moderne familierelasjoner og mye mer. Og midt oppi det hele står Knut som kanskje bare lurer på hva som er meningen med det hele.

Turné:

30.1.23 Averøy bibliotek, Kårvåg barneskole kl 17:30, programleder Merete Bratsberg Aae - GRATIS

30.1.23 Hustadvika bibliotek, Elnesvågen kl 20:00, programleder Yngve Hustad Reite - GRATIS

31.1.23 Vestnes bibliotek kl 17:30, programleder Yngve Hustad Reite - GRATIS

31.1.23 Rauma bibliotek kl 20:00, programleder Synnøve Haga - GRATIS

1.2.23 Sunndal bibliotek kl 19:00, programleder Synnøve Haga - GRATIS

2.2.23 Aukra bibliotek kl 17:30, programleder Endre Ruset - GRATIS

2.2.23 Storyville, Plassen. Bjørnsonfestivalens helårsprogram kl 20:00, programleder Endre Ruset

BILLETTER 2.2. HER

«Den andre» - med Kristin Solberg

Kristin Solberg er kjent for mange som NRK-journalist og tidligere Midtøstenkorrespondent. I boka «Den andre», skriver hun om Shezadi Kausar, kjent i det norske islamistmiljøet allerede før hun reiste til Syria og sluttet seg til IS i august 2014. Med seg hadde hun sin ettårige sønn, som døde etter kort tid. Tre år seinere dukket Aisha opp i en kurdisk fangeleir, men hvem er hun egentlig, denne kvinnen som frivillig sluttet seg til en terrorgruppe som sjokkerte en hel verden? I tre år førte Kristin Solberg samtaler med Aisha - i interneringsleiren i Syria og på hennes illegale telefon skjult for vaktene. Resultatet ble «Den andre» - en viktig fortelling om Aisha, radikalisering, IS og veien fra Norge til Syria.

Turné:

13.2 Hustadvika bibliotek

14.2 Kristiansund bibliotek

15.2 Aukra bibliotek

Turné:

Uke 9 Sunndal bibliotek

bokSTAV - kunst for små barn 1-8 år.

Billedkunstner Sissel Stangenes

bokSTAV er en utstilling som tar utgangspunkt i små barns undring og sansing gjennom det taktile, det visuelle, auditive og det logiske. Prosjektet åpner for læring gjennom lek og utforsking av bokstavene som form og objekt.

bokSTAV handler om det skrivende og lesende menneske. Det er en refleksjon over bokstaven gjennom lek, fantasi og opplevelse. For et barn som ikke kan lese er bokstaven abstrakt form og lyd. Etter hvert setter barnet alt inn i en større sammenheng som gir mening, og starter prosessen med å lære å lese, gjennom lyd, form og staving.

bokSTAV visualiserer bokstaven og boka som 3D kunstobjekt. Bokstaver skjæres til og formes i ulike husmoduler som monteres som på gulvet og blir til en installasjon som barn kan sanse, krype, gå, stå og bevege seg i. Et eget 3D bokstavspill følger med prosjektet der barna kan bygge egne ord.
Sissel gjennomfører formidlingsøkter for barna, 2 pr dag, på monteringsdagen og det samme på nedmonteringsdagen. Utstillingen kan gjerne stå på biblioteket i opptil to uker eller etter avtale. Biblioteket organiserer formidlingsøktene gjennom påmelding fra barnehager/småtrinnet. Maks antall pr økt er 15-20 barn.

Fra bittelite til kjempestort: Dyrenes rekordbok

Naturen er full av fantastiske dyr som er eksperter på de rareste ting. I den gjennomillustrerte faktaboka Dyrenes rekordbok møter du verdensmestere i alle slags kategorier. 

Du får vite hvem som hopper høyest, løper raskest, er tyngst og størst og minst. Og så får du vite masse annet rart om hvordan dyr sover, tisser, svetter og roper!

Søstrene Katharina og Linnea Vestre har jobbet sammen for å samle og presentere alle disse fantastiske rekordene om de mange ulike dyrene som finnes på jorda vår.

Målgruppe: Barn fra 4-8 år i følge med voksne

Turnétilbud kveldstid:

13.3 Nesset bibliotek

14.3 Molde bibliotek

15.3 Surnadal bibliotek

16.3 Kristiansund bibliotek

«Quislings koffert» – med Trude Lorentzen


Med en brun lærkoffert i hånden dro Vidkun Quisling til Ukraina for å redde menneskeliv – og siden til Adolf Hitler i Berlin, inn i forræderiet. Da Trude Lorentzen fikk kjøpt landssvikerens koffert starter en medrivende detektivjakt gjennom tiden. Hvem var mannen som ville være Norges egen nazidiktator? Hvorfor reiste han inn i landssviket? Alt, har kofferten hans sett. Kannibalisme. Flerkoneri. Til sammen elleve besøk hos Der Führer. Og hvem har båret videre på den tunge, brune bagasjen etter ham, helt frem til våre dager? Boka «Quislings koffert» er en uhyggelig aktuell fortelling om å foreta avgjørende valg i historiens veikryss. Boka bygger på podkastsuksessen med samme navn og inneholder hemmeligheter som aldri før er blitt fortalt.

Turné:

19.3 Smøla bibliotek (NB! Søndag)

20.3 Aure bibliotek

21.3 Gjemnes bibliotek kl. 17:30

21.3 Kristiansund bibliotek kl 20:00

Christian Borch - “Nyhetsliv”

I nesten femti år har Christan Borch stått ringside der beslutninger fattes. Nå letter han på sløret og gir leseren innsikt i de like dramatiske som avslørende – og ofte absurde – situasjoner en journalist plassert nær maktens kjerne kan komme bort i. Erfaringene skriver seg fra løpende nærkontakt med så forskjellige prosesser som Solidarnosc i Polen, utviklingen i Israel, nedrustningsforhandlinger, bruk av dødsstraff i Texas, forholdene i og til EU, krig i Afghanistan, USA, Treholt-saken og mye, mye mer. Sentralt står forholdet mellom politisk makt, løgn og fordreide virkelighetsbilder, sosial urettferdighet og viljen til å finne en sannhet i det hele.

Turné:

28.3 Vestnes bibliotek kl 12:00

28.3 Nesset bibliotek kl 19:00

Hilde Østby – «Kart over Ensomheten»

Ensomhet er et samfunnsproblem som brer om seg, og forskere snakker om en ensomhetspandemi. Men hva er egentlig ensomhet, og stemmer det at vi er mer ensomme enn før? Hilde Østby er idéhistoriker og forfatter og har nylig gitt ut boka «Kart over ensomheten». Der utforsker hun ulike aspekter ved ensomheten og studerer menneskelige relasjoner og vårt forhold til felleskap i detalj. Hun går inn i alt fra Tove Jansons nattafortellinger til aktuell forskning på feltet. Og ensomhet, viser det seg, er kroppens sult etter andre mennesker, hjernens behov for andres bekreftelse, som noe livsviktig, som noe helt livsnødvendig. Ensomheten er med andre ord noe vi må bekjempe i felleskap, til alles beste.

Turné:

24.4 Rauma bibliotek

25.4 Kristiansund bibliotek

Trude Marstein – «Egne barn»

Trude Marstein har mange trofaste lesere og er en mester i å skildre det moderne familielivet. Så også i hennes nye roman «Egne barn». Det er juni, og hovedpersonen Anja og eksmannen Ivar skal møtes til dugnad på torpet i Sverige som de fremdeles eier sammen. Med på turen er også nye kjærester, felles barn og barn fra tidligere, pluss usynlige stesøsken og steforeldre fra svunne tider. Det er duket for familiedrama, og Trude Marstein skriver frem både komiske situasjoner, utbrudd fra barna, livsløgner, drømmer og ambisjoner – alt uten å fordømme. Hun viser igjen sin evne til å fange vår tids livsstilsproblemer og kompliserte familierelasjoner på en måte mange kan kjenne seg igjen i.

Turné:

27.3 Kristiansund bibliotek

28.3 Tingvoll bibliotek

29.3 Molde bibliotek, Storyville

30.3 Smøla bibliotek

Vikingtida med Jan Ove Ekeberg

Vikingtida var tida som forandret Norge for all ettertid. Vi forbinder den ofte med blodige tokt og kongerekka i Snorres kongesagaer, men det var også tida da vi fikk de første byene, de første skrevne lovene og et nytt tankesett med kristendommen. Med romantrilogien «I sverdets tid» og serien «Den siste vikingkongen» har forfatter og tidligere TV2-journalist Jan Ove Ekeberg formidlet fortellinger fra vikingtida til tusenvis av nordmenn. Nå er han aktuell med sakprosautgivelsen «Vikingtiden på 200 sider», og viser hvordan vikingtiden ble en opplysningstid i Norge.

Turné:

24.4 Aure bibliotek

25.4 Surnadal bibliotek

26.4 Sunndal bibliotek

27.4 Tingvoll bibliotek

Litteraturhus i Møre og Romsdal er et samarbeid mellom Nynorsk kultursentrum (Sunnmøre), Bjørnsonfestivalen (Nordmøre/Romsdal), Møre og Romsdal Fylkeskommune og bibliotekene i fylket.

Prosjektet er støttet av Møre og Romsdal Fylkeskommune, Fritt Ord, Kulturrådet, Sparebank1 Søre Sunnmøre, Sparebank1 Nordmøre, GassROR IKS, Sparebankstiftelsen SMN, Gjensidigestiftelsen og kommunene i fylket.