Facebook Instagram

Renberg og Sandvik gjester programarbeidet for Bjørnsonfestivalen 2023

Forfatter Tore Renberg og journalist Hilde Sandvik er invitert til å skape arrangementsinnhold til årets festivalprogram. Temavalgene de har gjort strekker seg fra historiske romaner, via utroskap og krigshistorie til endetidstegn i samtiden, med litterære og musikalske gjester, filmvisninger, gode samtaler, elevbokbad og festforestilling.

Tore Renberg er en av Norges mest leste og anerkjente forfattere, og han er bokaktuell i høst med sin første historiske roman: Lungeflyteprøven.

- Renberg har vært en venn av Bjørnsonfestivalen i en årrekke, og var et helt naturlig valg som gjestekurator for skjønnlitteratur. I tillegg til å representere sitt eget bunnsolide og varierte kunstnerskap, har han et sterkt samfunnsengasjement og skaper fellesskap omkring det å lese og å være interessert i bøker som vi setter stor pris på, sier Johild Kosberg Bredin, festivalsjef i Bjørnsonfestivalen.

 Hilde Sandvik er for tiden kanskje mest kjent som programleder for podcasten Norsken, svensken og dansken, hun er journalist, programleder og tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.

 -Med sitt skarpe blikk på samfunnet presenterer hun originale og tankevekkende vinklinger som vi gjerne gir en scene, og det var en stor glede å få positivt svar fra en slik kapasitet, sier festivalsjefen.

 -Tidligere har vi jobbet i et programråd der vi har diskutert oss gjennom alle programpostene mer eller mindre i samlet tropp. I år har i tillegg gjestekuratorene våre fått frie tøyler innenfor et fastsatt antall arrangement. Det har vært spennende å se hvilke valg de har tatt og hvilke tema de interesserer seg for når de kan velge fritt. Vi vil gjerne fortsette med denne varianten av programarbeidet i et par år, og så får vi se hvilke erfaringer både vi, gjestene våre og publikum har fått.

Hilde Sandvik har laget en tematisk arrangementsklynge med tittelen Verdens undergang - eller bare en liten dupp? Her har hun satt sammen følgende arrangement og gjester:

Apokalypse nå? - En thriller om evangelisk kristne og amerikansk politikk

De tror nedtellingen til dommedag har begynt, snakker om Jesus og sverd i samme setning og forbereder seg til hellig krig. Den politiske thriller-dokumentaren Praying for Armageddon følger amerikanske evangelisk kristne menigheter og pastorer som ber om at den siste krigen må komme og forbereder Jesu gjenkomst. Midt i bildet er Israel og Palestina og en skjør verdensorden.
Har filmregissør Tonje Hessen Schei selv blitt dommedagsprofet etter å ha laget film? Det får vi vite når hun møter redaktør Vebjørn Selbekk, og journalist og forfatter Lasse Josephsen. Tonje Hessen Schei står bak de kritikerroste filmene iHUMAN og Drone, Lasse Josephsen er en av landets fremste eksperter på ekstremistiske nettforumer og subkulturer på nett, og Vebjørn Selbekk er redaktør for avisa Dagen og er en kjent samfunnsdebattant og journalist.
Samtaleleder er Hilde Sandvik.

Arvesynden - Kan man elske besteforeldre som var landssvikere?

Moldenseren Heming Gujord har forsket på antisemittisme og litteratur i mer enn 25 år. At hans egen bestefar, Gunder Gujord, var medlem i Nasjonal Samling hadde han ingen anelse om - helt til han så skålen hjemme hos bestemor med et hakekors under. Boken Skåla er hans sorgprosess og forsøk på å forstå den bestefaren han hadde sett opp til hele sitt liv.
Oline Stig, svensk, forfatter, bosatt i København, skriver også om dette ubehandlede såret i den norske historien i romanen Drøbak 1947. Også hennes norske besteforeldre var medlem i NS.
De deler historie med moderator Hilde Sandvik, som siden hun var barn har grunnet over tausheten rundt hennes egen farfar som satt inne på vann og brød etter krigen: Hvorfor valgte besteforeldrene feil side? Hva kan vi lære? Og hva er tilgivelse?

Kvinner på randen

Den kritikerroste krimforfatteren Grethe Bøe skriver frem storpolitiske skrekkscenarier før de skjer. En av kvinnene hun inspireres aller mest av er den internasjonalt anerkjente kinesiske forfatteren Xinran og hennes måte å gripe de store geopolitiske spørsmålene gjennom enkeltskjebners liv.

Xinran begynte å jobbe i kinesisk radio i 1980-årene i Nanjing, og ble en av Kinas mest fremgangsrike journalister. I 2002 debuterte hun som forfatter med boken The Good Women of China. Siden har hun skrevet en rekke bestselgere. Hun skriver jevnlig i blant annet The Spectator og Guardian.

For første gang møtes de på samme scene. Hilde Sandvik stiller dem spørsmålet: Hvordan møter de en verden på randen?

Far og sønn og en gjest

Runar Gudnason har herjet på scenene som "Sjef R" og "Torstein HYL" med rap-gruppa Side Brok. Men i år kom han med dokumentarfilmen Eg har ord som setter både sjefen og hylet i et annet lys. Hva vart det egentlig som fikk Runar til å reise fra Danmark og skape sine alter ego i Norge? Det handler om musikk, ensomhet, kunsten å være mann.. Og det handler om far og sønn Runar og Sigurd som i et nydelig og skjørt øyeblikk i filmen skaper musikk sammen mens de prøver å lete seg frem til ordene.
I Molde møtes far og sønn på scenen sammen med Yousef Hadaoui og Hilde Sandvik. Yousef Hadaoui er komiker kjent fra bl.a. NRK-programmene Satiriks, Svart humor og 71 grader nord. Han er oppvokst på Bøler i Oslo med en far som elsker Fleksnes. Hans mål var å imponere faren, da han entret den norske humorscenen. Dette skriver han om i boken Pappa elsker Fleksnes. Sammen utforsker panelet både musikken og den utskjelte og omdiskuterte mannsrollen. Er den så vanskelig som man får inntrykk av i mediedebatten?

Helt normal utroskap - eller farlig begjær?

Det skrives om i avisene, drøftes i sladderspaltene, man frykter det og trekkes mot det. Er utroskap er det siste tabu eller helt normalt? Og er det verdens undergang? Dette spørsmålet har forfatter og NRK-kommentator Inger Merete Hobbelstad tumlet med i en årrekke. Etter en rekke bakgrunnssamtaler med folk som har vært utro eller blitt bedradd, skriver hun bok. Midt i skriveprosessen møter hun hele Norges parterapeut Sissel Gran og journalist Hilde Sandvik til samtale.

Tore Renberg har valgt ut følgende arrangement og gjester:

 Leseforeningen Live I & II: Skjønnlitteraturen og historien & Musikere og litteratur

For Bjørnsonfestivalen 2023 gjenoppliver Tore Renberg det populære tv-pogrammet som gikk hver fredag på NRK2 i 1998 og 1999; Leseforeningen. Her samler Renberg engasjerte og interessante mennesker rundt et bord og diskuterer hva som enn kan ha med litteratur å gjøre.

Overskriften i første programpost er Skjønnlitteraturen og historien, og Tore er nysgjerrig på hvordan forfatterne rundt foreningsbordet går til verks når de står overfor historisk materiale. Hvordan løser de en slik oppgave? Hvor frie stiller de seg? Hva er de spesifikke utfordringene?

Rundt foreningsbordet I: Edvard Hoem, Øyvind Rimbereid og Ingeborg Arvola.

I det andre programmet er overskriften Musikere og litteratur.
Hva leser musikerne våre? Leser de i det hele tatt? Hvordan leser de? Og hva betyr bøkene for dem? Hvilke bøker har gjort sterkest inntrykk?

Rundt foreningsbordet II: Tuva Livsdatter Syvertsen (Valkyrien Allstars), Nils Petter Molvær og Ine Hoem.

Festforestilling med Renberg/Syvertsen/Rimbereid/Lillegraven/Molvær/Raknes

Velkommen til en helt enestående og like annerledes kveld! Tore Renberg har invitert noen favorittmusikere, noen favorittforfattere og gitt dem alle, inklusive seg selv utfordringen: Lag et kjempeband! Lag en kjempekveld! Les! Spill! Så det er det de alle skal gjøre. Sammen.

Medvirkende: Tore Renberg, Øyvind Rimbereid, Ruth Lillegraven, Nils Petter Molvær, Tuva Syvertsen og Steinar Raknes.

De unge leser ikke bøker lenger

Det blir sagt så ofte i dag at ingen leser lenger, især ikke ungdommene våre, ja, de kan omtrent ikke lese. Tore Renberg ønsker å teste ut sannhetsgehalten i dette. Han har utfordret elevene ved Molde VGS til å lese hans egen Tollak til Ingeborg og til å bokbade ham, for å sjekke det kritisk lave nivået på dem. Vi får se hvordan dette går!

Lungeflyteprøven

Til sin egen overraskelse har Tore Renberg skrevet en historisk roman!
Vinteren 2018 snublet han over et materiale som var så fascinerende at han la ut på en litterær reise som brakte ham til 1600-tallet. Her møtte han unge Anna Voigt, en kvinne på 15 år som sto tiltalt for å ha drept sitt nyfødte barn. En slik handling dømtes med døden den gang og tilståelsen måtte oftest frembringes under tortur. Anna Voigt var på vei mot halshugging på markedsplassen men tragedien ble avbrutt av en lege som utførte en eksperimentell medisinsk test: Lungeflyteprøven. Med den, sa legen, kan man redde kvinnens liv, for den kan bevise om barnet var dødt i mors liv, eller hadde pustet i det fri.
Ut fra denne radikale prøven utfoldet det seg en oppsiktsvekkende kamp, hvor fortiden kjempet mot framtiden. Vi befinner oss i Sachsen, i Tyskland, i voldens samfunn, i opplysningstidens spede barndom.

På Bjørnsonfestivalen tar vi turen til barokkens tid sammen med forfatteren av Lungeflyteprøven, samtaleleder Hilde Sandvik og Stavanger Barokkensemble.