Nye gjester er klare til Bjørnsonfestivalen 2023:
Vi gjenopptar tradisjonen med Litteraturcruise på Eikesdalsvatnet, og det er en glede å presentere Edvard og Ine Hoem i de nydelige naturomgivelsene i Nesset søndag 10.9.23.
Mer informasjon finner dere her.
NB! Festivalpass gjelder ikke til Litteraturcruiset.
Stort internasjonalt samarbeidsprosjekt:
“Likevel synger de” med Mansur Rajih - resitasjon, Liv Runesdatter (vokal), Ahmad Al-Khatib (oud), Torben Snekkestad (saksofon og klarinett), Youssuf Hbeish (perkusjonist), Harpreet Bansal (fiolin) og Svante Henryson (cello).
Journalist og kommentator i VG Yngve Kvistad, NRKs korrespondent Gry Blekastad Almås og forfatter, journalist i Klassekampen og sakprosaforfatter Yohan Shanmugaratnam skal diskutere “Status Storbritannia”.
Raumabandet Ogras og forfatter og folklorist Thor Gotaas har premiere på prosjektet “Folkpunk og punka folk!”
Arne Ruset, Geir Selbæk, Råkhaugen dagsenters demenskor Kor Kjekt og Sandra Lillebø deltar på arrangementet “Diktning og demens”.
Midt-Østenforsker og forfatterJon Nordenson og professor, forsker og historiker Hilde Henriksen Waage samtaler om “Konflikter og stormaktspolitikk i Midt-Østen”.
Filosof Einar Duenger Bøhn deltar i arrangementet “Maskiner som tenker” med Inga Strümke
Samfunnsredaktør i E24 og tidligere politiker Torbjørn Røe Isaksen skal lede samtalen med forfatterne Lena Andersson og Anne Holt, samt med forfatter Lena Lindgren i arrangementet “Ekko og algoritmene”.
Henrik Thune - statsviter, utenrikspolitisk forsker, skribent og tidligere diplomat, samt bokaktuell med “Strengt fortrolig”, Dag Nylander - jurist og diplomat og aktuell med boka “Ut av jungelen” om fredsprosessen i Colombia tar sammen med journalist og forfatter Sten Inge Jørgensen for seg temaet “Hvordan skape fred?”
Før påske ble det kjent at Anne Holt, Ingeborg Arvola, Brynjulf Jung Tjønn, Lars Elling, Ghulam Abbas, Lena Lindgren, Inga Strümke og Lena Andersson gjester årets festival.
Festivalarrangement i billettsalg nå:
Premiere: Folkpunk og punka folk!
Et konsertforedrag med Thor Gotaas og Ogras.
Bandet Ogras har i en årrekke turnert landet rundt med sin energiske folkpunk og et tekstunivers snurrende rundt sirkus, vagabonder, blod, svette og overtro. Noen av låtene er direkte inspirert av personer fra Thor Gotaas dokumentariske bøker.
Folklorist og forfatter Thor Gotaas Gotaas er særlig opptatt av outsiderne i samfunnet, og også av de som beveger seg mye, enten som levevei eller på fritiden. Denne interessen har blant annet resultert i mange bøker om skiløpere, landstrykere, tatere, sjømenn og løpere. Han er også veldig opptatt av lokalhistorie. Ved utgangen av 2022 har han skrevet 45 bøker, og hans fartsfylte foredrag passer perfekt sammen med heftig livemusikk.
Når Ogras og Thor Gotaas entrer scenen sammen, vil du for første gang få en helt spesiell aften i outsidernes tegn. Gjennom musikk og ord blir du kjent med Ørkenen Sur, Tatere, Loffere og andre skjebner på siden av samfunnet.
Likevel synger de
“Dette er verda. Vakrare enn det me likar å vita, og meir skjør, skjørare enn det me tåler”
Mansur Rajih og Liv Runesdatters samarbeid strekker seg over ti år, og Livs musikk til Mansurs poesi er formidlet gjennom ca 350 konserter i Europa, Midtøsten og i Kaukasus, i samarbeid med musikere fra Azerbadsjan, Syria, Iran, Baluchistan, Palestina, Libanon og Norge.
I “Likevel synger de” skapes et musikalsk univers der rytmiske, harmoniske strukturer og ornamentikk fra det osmanske riket, møter beslektede harmoniske strukturer fra den folkemusikalske haugianer-tradisjonen i Vestfold.
Forfatter Mansur Rajih og oud-mester Ahmad Al Khatib er to viktige og innsiktsfulle kunstneriske stemmer, med livshistorier, kvalitet og skaperkraft som gir gjenklang over store deler av den arabiske verden. De lever begge i eksil, i henholdsvis Stavanger og Gøteborg. Liv Runesdatters omfavnsrike og kritikerroste karriere som sanger og komponist, strekker seg over 25 år. Hun turnerer over store deler av verden, og har samarbeidet med kunstnere fra mer enn 30 ulike land.
Mansur Rajih kom til Norge fra Jemen som Norges første fribyforfatter for snart 25 år siden. Han har vært politisk fange i 15 år, men ble samtidig omtalt som Jemens nasjonalpoet i moderne tid. Etter løslatelsen har han arbeidet både som poet og menneskerettighetsaktivist, og han har blant annet gitt ut fire kritikerroste diktsamlinger på norsk. Den siste diktsamlingen, «Der trærne sto» utkom høsten 2021.
Ahmad Al Khatib anses for å være en av verdens tre fremste oudspillere. Han er palestiner, født og oppvokst i en flyktningeleir i Jordan, der familien har vært bosatt siden de ble tvunget på flukt på 60-tallet. Han begynte tidlig å lære oud og etter avsluttede studier flyttet han til Ramallah for å undervise. I 2002 tvang den politiske situasjonen ham til å forlate Palestina og i 2004 bosatte han seg i Sverige hvor han for tiden arbeider som professor og foreleser ved Universitetet i Gøteborg. Han har utgitt mange plater og har turnert i Midtøsten, India, USA, Europa og Brasil.
Konsertforestillingen skal spilles på Bjørnsonfestivalen både i Molde og i Nesset, på Nesset Prestegard.
Medvirkende:
Mansur Rajih - resitasjon
Liv Runesdatter - vokal
Ahmad Al-Khatib - oud
Torben Snekkestad - saksofon og klarinett
Youssuf Hbeish – perkusjonist
Harpreet Bansal - fiolin
Svante Henryson- cello
Hvordan skape fred?
Dag Nylander var Norges spesialutsending til Colombia og ledet det norske teamet som bidro til fredsavtalen mellom den colombianske regjeringen og geriljagruppen Farc i 2016.
Henrik Thune jobbet som spesialrådgiver i Utenriksdepartementet og var sentral i et hemmelig arbeid med å stoppe bombingen og lage en fredsavtale for Libya i 2011. Nå har begge skrevet bok, og både «Ut av jungelen» (skrevet sammen med Tove Gravdal) og «Strengt fortrolig» er thrillere fra virkeligheten som gir et sjeldent innblikk i det dramatiske og krevende arbeidet med å stoppe en krig.
Leseren er med på helikopterturer til geriljaområder i Colombia og til Tripoli når diktator Gaddafis sønn får vite at Libya skal bli bombet.
På Bjørnsonfestivalen møtes Dag Nylander og Henrik Thune til samtale om hvordan norsk fredsdiplomati fungerer i praksis, hva som skal til for å skape fred, og hva de tenker om krigen i Ukraina.
Samtalen ledes av Sten Inge Jørgensen, utenriksjournalist i Morgenbladet.
Makt, konspirasjoner og Palme-mordet
I Lena Anderssons siste roman «Koryfeene. En konspirasjonsroman», får journalisten Roger Lilja i oppdrag å skrive om det tretti år gamle drapet på landets statsminister. Han ble skutt på åpen gate, men mordet forblir både uløst og et åpent sår i samfunnet. Statsministeren het Carl Stjärne, men for leseren blir det raskt klart at her dikter forfatteren rundt drapet på Olof Palme.
Lena Andersson er en av Sveriges ledende og skarpeste romanforfattere og samfunnsdebattanter og skriver både lekent og spekulativt om etterforskningen og om makt og sammensvergelser blant politikere, pressefolk og politi som vil tåkelegge og kontrollere situasjonen. På Bjørnsonfestivalen møter hun Sten Inge Jørgensen, journalist i Morgenbladet, til en samtale om makt, konspirasjoner og sin langvarige interesse for Palme-mordet.
Maskiner som tenker
Kunstig intelligens (KI) vil revolusjonere hverdagen vår, hevdes det, og etter at selskapet OpenAI slapp chatroboten ChatGPT i fjor, har diskusjonene rundt teknologien virkelig fått vind i seilene. Hvordan fungerer egentlig KI og hvilke konkrete konsekvenser av teknologien vil vi se i årene som kommer? Hva er positivt, og hva er negativt? Hvordan skal vi møte KI - risikerer vi å miste kontroll når teknologien ofte løper foran jussen?
På festivalen møtes Inga Strümke og Einar Duenger Bøhn til en samtale om disse og andre spørsmål knyttet til kunstig intelligens. Inge Strümke kom i vår ut med boka «Maskiner som tenker», har en doktorgrad i partikkelfysikk og forsker på kunstig intelligens ved NTNU. Einar Duenger Bøhn er professor i filosofi ved Universitetet i Agder, har skrevet «Teknologiens filososfi» og er medlem av Center of Artificial Intelligence Research.
Konflikter og stormaktspolitikk i Midtøsten
Opptøyer og henrettelser i Iran. Store spenninger i Israel-Palestina-konflikten. Økonomisk krise i Libanon. Syria og Yemen i knestående etter mange år med krig. Umenneskelig kvinneundertrykkelse av Taliban i Afghanistan.
Det er langt mellom lyspunktene i Midtøsten, og uro, brutale regimer, maktkamp og mangel på viktige sivile institusjoner preger regionen. Finnes det noen fellesnevnere som kan forklare noe av det dystre bilde? Hvilken rolle spiller stormaktspolitikken, og hvilke er de viktigste årsakene til at det er så vanskelig å skape stabilitet og bedre liv for folk?
Hilde Henriksen Waage er professor i historie ved Universitetet i Oslo, og Jon Nordenson har doktorgrad i arabisk og jobber som landrådgiver for Midtøsten i Landinfo. Begge har gitt ut flere bøker fra Midtøsten og møtes for å snakke om de historiske årsakene til de de stadige konfliktene og usikkerheten i området.
Tolv utemte hester
Anne Holt er en leserfavoritt og har solgt nærmere tolv millioner bøker på verdensbasis. Hun er mest kjent for krimromanene med politietterforsker Hanne Wilhelmsen i hovedrollen, og i år er det tretti år siden den første boka, «Blind gudinne», kom ut.
Snart kommer bok nummer tolv, og i «Tolv utemte hester» er Hanne Wilhelmsens liv er i ferd med å gå i oppløsning. Hun jobber innbitt både for å redde familien og for å løse sitt livs viktigste drapsgåte.
Anne Holt skriver krim preget av stor kunnskap om både dramaturgi, politiarbeid og samfunnet vårt. På festivalen snakker hun om den nye romanen, hvordan hun konstruerer plottene sine, livet med Hanne Wilhelmsen og hvordan hun bruker kriminallitteraturen til å rette søkelys mot viktige temaer i samtiden.
Demens og diktning
Hvordan lever man med en demenssykdom? Hva innebærer det å bli rammet av en slik diagnose? Hvordan forholder man seg til demens, som pasient, eller som pårørende.
I Arne Rusets roman “Eg kom ikkje heim før det vart natt” møter vi Agnar Heimlund. Han har fått en demenssykdom. En dag hører han The Dubliners framføre en sang på radioen, og legger ut på en mangfoldig reise.
I sakprosaboken "Demens" presenterer professor Geir Selbæk ny kunnskap om hvordan demenssykdommer kan forebygges, forhindres og bremses. Forfatteren presenterer kjennetegn ved de ulike demenssykdommene og redegjør for hvordan diagnosen blir stilt.
Møt de to forfatterne til samtale om demens i liv og diktning. I tillegg opptrer Råkhaugen demenskor “Kor kjekt" på scenen. Samtalen ledes av Sandra Lillebø