Facebook Instagram

Bjørnsonfestivalen 2024: Flere nye, sterke navn

Mikhail Zygar, Sigrid Sollund, Marte Heian-Engdal og Nordisk råd-nominerte Maria Navarro Skaranger blir blant gjestene under Bjørnsonfestivalen i september.

Bjørnsonfestivalen med rundt 80 programposter tar form, og denne uka legges flere nye arrangement ut for salg. En av årets hovedgjester under festivalen 4.-8. september blir den fremstående russiske journalisten Mikhail Zygar. Zygar forlot Russland etter invasjonen i Ukraina og er en sterk kritiker av krigen.
- I fjor kom boka «Krig og straff» hvor han tar et oppgjør med Russlands imperieambisjoner og undertrykking av Ukraina. Den skal han snakke med NRK-journalisten Morten Jentoft om, i tillegg til å delta i et arrangement om mangelen på ytringsfrihet i Russland og russisk propaganda, forteller kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga.

Midtøsten og debatt
Krigen i Gaza blir også gjenstand for samtale. Marte Heian-Engdal, kjent som en av våre fremste Midtøsten-eksperter, kom nylig med boka «Et Gaza-liv» der hun følger en palestinsk familie.
-Hun møter Hulda Kjeang Mørk, som har skrevet «En kort introduksjon til Irans moderne historie». De skal snakke om vanlige folks liv og Irans forhold til Israel, Hamas og Hizbollah, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.
Til Molde kommer også Sigrid Sollund, journalist i NRKs Dagsnytt 18. Hun kommer med boka «Vinn diskusjonen», og på festivalen møter hun Mímir Kristjánsson for å snakke hva som både er lurt og mindre lurt hvis du vil vinne små eller store diskusjoner. Kristjánsson kommer også med egen bok i august om forholdet til faren som var alkoholiker. I et eget arrangement snakker han med litteraturkritiker Marta Nordheim om boka og frykten for å bære farsarven videre. 

Valg og demokrati
Andre temaer under festivalen blir valg og demokrati, og i år skal flere mennesker i verden stemme ved valg enn noen gang tidligere. Samtidig går det reelle demokratiet tilbake i mange land, noe Øyvind Østerud, Kristian Berg Harpviken og Jette Christensen skal dele tanker om. I tillegg blir det samtale knyttet til valget i USA.
- Steffen Kretz har vært Danmark Radios USA-korrespondent og norske Hans Høeg har bodd i USA i mange år og jobbet som administrasjonssjef for kongressmannen Thomas Massie. De har skrevet henholdsvis «Storm på vei» og «Vår mann i Washington» som blir utgangspunktet for samtalen, sier Johild Kosberg Bredin.  

Naturparadoks, Nordisk råds og operapub
Nedbygging av naturen vår har fått økt oppmerksomhet, og tidligere i vår utkom Marit Beate Kasin sin bok «Naturparadokset» til glimrende omtaler. Boka tar for seg forholdet mellom alle målsettingene vi har om å ta vare på naturen og hva som skjer i praksis.
- Nedbygging av naturen er en stor utfordring, og den skjer stykkevis og delt. Marit Beate Kasin og Christian Steel fra miljøorganisasjonen Sabima vil snakke om status, hva som er hovedårsakene og hva som kan endre utviklingen, sier Synnøve Haga.
En annen forfatter som har fått svært gode anmeldelser er Maria Navarro Skaranger som mottok  Bjørnsonstipendet i 2019. Nå er hun nominert til Nordisk råds litteraturpris for den nydelige romanen «Jeg plystrer i den mørke vinden» og vil delta i en samtale om hva som egentlig definerer et godt liv.

På den musikalske fronten arrangerer Bjørnsonfestivalen for første gang sin egen variant av operapub med litterær vri; LITT opera!. I tillegg til fantastisk musikk, er opera historiefortelling med dramatiske livsforløp, svik, kjærlighet og maktkamp, og denne kvelden kan du høre sangsolistene Ole Andreas Silseth og Camilla Stenhoff Vist i samspill med sin faste pubpianist Martin Bredin.

Kontaktperson: Johild Kosberg Bredin, festivalsjef, mobil 911 49 119, e-post johild@bjornsonfestivalen.no